Oorzaken van condensvorming

Heeft u een opdracht voor ons of heeft u een vraag?

Vul uw gegevens in voor een vrijblijvende offerte.


Ja, ik accepteer de privacy policy.


Condensering is een gevolg van een groot temperatuurverschil tussen de oppervlakte en de omgeving in een ruimte die vochtig is. Condensatie kan voor vele problemen in huis zorgen zoals vochtplekken op de wanden, een muffe kelder en schimmelvorming door het hele huis. Bij stalen leidingen kan condensvorming ook zorgen voor roest, slijtage en lekkage waardoor er nog meer problemen ontstaan. Op deze pagina geven we enkele algemene oorzaken aan van condensvorming, voor advies op maat kun je direct contact opnemen met de loodgieter.

Oorzaken van condensvorming

Optrekkend vocht

Wanneer de grond waarop een gebouw is geplaatst een relatief hoge vochtigheidsgraad heeft kan vocht via het metselwerk naar binnen dringen. Dit komt voor bij funderingen, in de kruipruimte en via de muren. Condensvorming kan de integriteit van de fundering en muren beschadigen evenals aanwezig houtwerk.

Koudebrug

condensvorming muurWanneer warme lucht in contact komt met een koud oppervlak ontstaat er condens, dit noemen we een koudebrug. Deze komen regelmatig voor in de spouwmuur door achtergebleven bouwafval in de spouw. Dit afval vormt als het ware een “brug” tussen de buitenlucht en de binnenruimte. In dat geval kan de lucht in de spouwmuur de beoogde functie niet goed volbrengen, met een risico op condensvorming.

Lekkage

Wanneer er een lekkage aanwezig is in het gebouw kan ophopend vocht tot condensatie leiden. Helaas zijn waterlekken vaak lastig op te sporen omdat de leidingen zich veelal achter de wanden bevinden. Met speciale meetapparatuur kan de oorsprong van de lekkage worden opgespoord. Een vochtplek op de muur is niet altijd de locatie waar het waterlek zich bevindt, bijvoorbeeld bij een lekkage op een hogere locatie waardoor waterdruppels naar beneden sijpelen en daar condenseren door temperatuurverschillen.

Tips bij condensvorming:

  • Zorg voor voldoende ventilatie in het gebouw, zet een raampje of deur open om condens te laten verdampen.
  • Zorg dat de temperatuur binnen niet lager wordt dan 15 graden Celsius.
  • Hang was zoveel mogelijk buiten om de luchtvochtigheid in huis op een normaal peil te houden.
  • Wanneer er een klimaat controlesysteem in het pand aanwezig is, laat deze dan altijd aan staan omdat de natuurlijke ventilatie in een dergelijk pand te laag is.

Wanneer er overmatige condensvorming in de woning of in een zakelijk pand ontstaat is het verstandig direct de loodgieter in te schakelen.