Lekdetectie Methoden

Heeft u een opdracht voor ons of heeft u een vraag?

Vul uw gegevens in voor een vrijblijvende offerte.


Ja, ik accepteer de privacy policy.


Lekdetectie is het opsporen van lekkages met speciale apparatuur.

Om lekkages in huis op te sporen zijn er geavanceerde lekdetectie methoden ontwikkeld, de vakman kiest de juiste methode op basis van de lekkage en toegankelijkheid. Water of gas, zichtbaar of juist verstopt achter de muren, de loodgieter wordt voor vele uitdagingen gesteld. Op deze pagina kun je een overzicht vinden van de meest toegepaste lekdetectie methoden.

Lekdetectie methoden:

Druktest

Bij leidingen zoals de waterleiding, gasleiding en in de CV-ketel wordt gewerkt met drukverschillen. Door de leiding onder druk te zetten met water, gas of lucht kunnen lekkages accuraat worden opgespoord. Meer lezen.

Endoscopie

Op sommige plekken kun je als loodgieter zeer moeilijk komen, met endoscopie is het mogelijk een compacte camera via een speciale draad door de buizen te leiden om zo het lek op te sporen. Meer lezen.

Kleurstof

Lekkages opsporen met kleurstoffen is een populaire methode bij leidingen die niet onder druk staan. Er wordt met verschillende kleuren gewerkt om zo precies de locatie van het lek te bepalen.

Lokalisator

Het is niet altijd duidelijk waar de leidingen zich precies bevinden. Door een leiding lokalisator te gebruiken kan de ligging van een leiding in kaart worden gebracht. Deze techniek is met name voor leidingen buitenshuis onder de grond erg praktisch.

Rookproef

Bij leidingen waar geen druk op staat kan een rookproef uitkomst bieden. Een speciale rookgenerator (niet de loodgieter met een sigaret dus) kan rook door de leidingen blazen waarmee lekkages zichtbaar worden. Meer lezen.

Thermografie

Met een speciale camera kunnen verschillen in temperatuur gevisualiseerd worden. Zo kunnen lekkages in bijvoorbeeld de vloerverwarming, de CV-installatie en in waterleidingen opgespoord worden. Meer lezen.

Traceergas

De manier van lekdetectie is erg behulpzaam in situaties waarin er een drukverlies is opgetreden vanwege een lekkage in de leidingen. Dit traceergas is met specifieke apparatuur te lokaliseren in de leidingen. Meer lezen.

Ultrasoon

Wanneer de leidingen voorzien zijn van een mantelbuis is het mogelijk om akoestisch onderzoek uit te voeren. Op basis van geluidsgolven en een speciale microfoon kan bepaald worden waar het lek zich bevindt. Meer lezen.

Vochtmeting

Lekkages en vocht gaan vaak samen, door een vochtmeting uit te voeren kunnen lekkages doeltreffend worden opgespoord. Het is vaak ook mogelijk om de omvang van de schade nauwkeurig te bepalen met een vochtmeting. Meer lezen.

De professionele loodgieter kiest de juiste lekdetectie methode op basis van de lekkage en de toegankelijkheid. Neem voor meer informatie contact op met de specialist.