Stank in huis?

Heeft u een opdracht voor ons of heeft u een vraag?

Vul uw gegevens in voor een vrijblijvende offerte.


Ja, ik accepteer de privacy policy.


Stank in huis: zijn vieze luchtjes gevaarlijk?

Zijn vieze luchtjes gevaarlijk?

vieze luchtjesRioollucht kan inderdaad gevaarlijk zijn voor de gezondheid, van irritaties aan de ogen tot misselijkheid, flauwvallen en zelfs dodelijke situaties zijn mogelijk. De meest voorkomende stank in huis komt door waterstofsulfide en methaan. Met name die eerste kan erg gevaarlijk zijn. Blijf niet in de stank zitten maar neem zo snel mogelijk maatregelen.

Hoe ontstaan deze vieze luchtjes?

Er zijn verschillende redenen waarom stank kan ontstaan in huis, hier zijn enkele veel voorkomende oorzaken:

  • Een afvoerputje kan verstopt raken, bijvoorbeeld met etensresten in de keuken of haren in het doucheputje. Deze organische stoffen kunnen rotten en een enorme stank veroorzaken. Houd afvoerputjes schoon en zorg dat vloeistoffen normaal weglopen.
  • Er kan een verstopping optreden bij de ontluchtingskoker. Wanneer de lucht niet kan ontsnappen via de normale weg zal deze zich elders manifesteren zoals het toilet of via andere afvoerbuizen.
  • Er kunnen lekken zijn ontstaan in de afvoerbuizen achter de muren, afvalwater komt tussen de muren en kan zich daar gaan nestelen. Met specialistische apparatuur kan de loodgieter dit soort lekken opsporen, dit is zelf nagenoeg onmogelijk te traceren.

Wat kun je doen aan stankoverlast in huis?

Wanneer je nare geurtjes in huis hebt is het van belang de woning goed te ventileren. Zet ramen en ventilatieroosters open, wanneer er zich een elektronisch luchtcirculatiesysteem in de woning bevindt zorg er dan voor dat deze juist functioneert en dat de filters niet vervuild zijn. Vervolgens is het van belang de oorzaak van de stank zo snel mogelijk op te sporen. Wanneer dit niet direct terug te vinden is kun je de loodgieter inschakelen om de oorsprong op te sporen.

Stank in huis is niet alleen vervelend, het kan ook gevaar opleveren voor het welzijn van bewoners, personeel en alle gebruikers van de locatie. Wacht niet met handelen maar onderneem direct actie. Schakel indien nodig zo snel mogelijk een loodgieter in voor informatie of een onderzoek ter plekke.