Lekkage in huis: Help mijn huis lekt!

Heeft u een opdracht voor ons of heeft u een vraag?

Vul uw gegevens in voor een vrijblijvende offerte.


Ja, ik accepteer de privacy policy.


Lekkage in huis: Help mijn huis lekt!

Zichtbare lekkage in huis

lekkage in huisWanneer je ziet dat er water druppelt uit een leiding, of je ruikt gas kun je de eerst stap zelf zetten. In de meeste gevallen zul je na het constateren van de lekkage de hoofdkraan sluiten. Houd er wel rekening mee op welke leidingen dit van invloed zal zijn. Wanneer je de waterleiding compleet afsluit zullen alle kranen in huis niet meer functioneren, en na één keer doorspoelen kun je het toilet ook niet meer gebruiken. Althans, dat raden we niet aan… Bij een gaslekkage moet er direct actie worden ondernomen, sluit de hoofdkraan zo snel mogelijk af om gevaarlijke situaties te voorkomen. Schakel vervolgens direct de specialist in.

Niet altijd waar je denkt

Wanneer er natte vlekken op de wand ontstaan, zal dat waarschijnlijk aan de leidingen achter de wand liggen. Omdat de plek waar het lek zich bevindt niet altijd dezelfde plek is waar de vochtplek zich manifesteert is het raadzaam de loodgieter in te schakelen. Bij lekkages aan het dak kun je doorgaans zelf van binnenuit de lekkage tijdelijk voorkomen, klim niet het dak op tijdens een regenbui. Voorkom gevaarlijke situaties!

Onzichtbare lekkage in huis

De meeste lekkages ontstaan op plekken achter de wanden. Zelf wanneer er vochtplekken ontstaan in huis is dat niet altijd de plek waar de lekkage zich bevindt. Ga dus niet muren openbreken om het lek te repareren, dan zit je straks met een Zwitserse kaas woning vol met gaten. De professionele loodgieter heeft diverse soorten meetapparatuur om lekkages te detecteren zoals warmtedetectie camera’s, luchtdruk generators, kleurstoffen en vochtmeters die de loodgieter “door de wanden” laat kijken.

Let op de kleine aanwijzingen

Onzichtbare lekkages zijn uiteraard lastig te constateren, hoe weet je wanneer je actie moet ondernemen? Zelfs wanneer je niets ziet of ruikt kun je soms subtiele indicaties waarnemen. Bijvoorbeeld een lage druk op de kraan, een gasfornuis die niet juist functioneert of een vloerverwarming die niet op temperatuur komt. Let ook op de rekeningen van gas en water, als deze plotseling stijgen kan dat een teken zijn van lekkage. Neem in dat geval altijd direct contact op met de loodgieter.