Lekkage van kelder tot dak

Heeft u een opdracht voor ons of heeft u een vraag?

Vul uw gegevens in voor een vrijblijvende offerte.


Ja, ik accepteer de privacy policy.


Wanneer je in de huiskamer merkt dat het regent, zonder te luisteren of door het raam te kijken heb je wellicht een lekkage in huis. Een lekkage kan op vele plekken ontstaan, door verschillende omstandigheden. Gelukkig kunnen de meeste lekkages snel gerepareerd worden. Laten we eens kijken naar de plekken in huis waar wateroverlast vaak voorkomt, en wat de meest voorkomende oorzaken zijn. Lekkage van kelder tot dak.

lekkage van kelder tot dak

Lekkage van kelder tot dak

Een muffe of vochtige kelder

In de kelder kan het soms muf ruiken, en wanden kunnen vochtig zijn. Elke locatie onder het maaiveld moet goed geventileerd worden. Dat kan met een luik, een raam of een ventilatiesysteem. Wanneer er vochtplekken aanwezig zijn, of waterplassen kan het zijn dat er grondwater door de fundering lekt, of dat er leidingen lopen met scheuren. In dat geval is het raadzaam direct actie te ondernemen.

Vochtplekken op de wanden

Wanneer er vochtplekken op de wanden verschijnen kan dat een teken zijn van lekkage. Wanneer het de buitenwand betreft is het mogelijk dat de spouwmuren niet juist geïsoleerd zijn, of er bevindt zich schade aan de gevel. Let ook op kozijnen waar wellicht scheuren zijn ontstaan. Wanneer de vochtplekken ontstaan op de binnenmuren ligt de oorzaak meestal in de leidingen.

Verstoppingen in de keuken en badkamer

Het tegenovergestelde van een lekkage is een verstopping. Deze komt het meest voor in de keuken, het toilet en in de badkamer. De meeste verstoppingen kunnen voorkomen worden door voedselresten, proppen papier en haren uit de afvoer te houden. Let op met ontstoppingsmiddelen, zeker wanneer je niet weet van welk materiaal de leidingen gemaakt zijn. Met enkele huismiddelen kun je een eenvoudige verstopping (letterlijk) oplossen, schakel anders de loodgieter in

Wateroverlast op zolder

Wanneer de zolder muf of nat is kan dat veroorzaakt worden door een gebrekkige ventilatie, het is ook mogelijk dat er leidingen stuk zijn, of het dak lekt. Met andere woorden, er zijn uiteenlopende redenen voor wateroverlast op zolder. Het is daarom zaak op te sporen waar de lekkage zich precies bevindt, waar het vandaan komt en waar mogelijk direct de toevoer van water te stoppen. Wanneer het dak lekt door schade of slijtage kun je zelf een noodoplossing bedenken, wanneer de wateroverlast van de leidingen afkomstig is, is het wel belangrijk snel een loodgieter in te schakelen.

Voor deze vormen van wateroverlast en andere zaken kun je altijd contact opnemen met de loodgieter, die kan je direct advies op maat geven.