Wat is thermografie?

Heeft u een opdracht voor ons of heeft u een vraag?

Vul uw gegevens in voor een vrijblijvende offerte.


Ja, ik accepteer de privacy policy.


Bij lekkages op onzichtbare plekken zijn er verschillende methodes om ze op te sporen. Een gespecialiseerde loodgieter in lekkages heeft verschillende soorten apparatuur en kennis in huis om onzichtbare lekkages snel te lokaliseren. Thermografie is één van deze middelen. In dit artikel geven we meer informatie over deze wijze van lekkage detectie.

Wat is thermografie?thermografie

Met deze methode wordt een temperatuurbeeld gemaakt van een locatie of object. Het is een contactloze methode, dat houdt in dat het apparaat niet direct in contact hoeft te staan met de ruimte of het voorwerp dat onderzocht wordt. Om een radiometrisch beeld te maken wordt een speciale camera gebruikt die voorzien is van een infrarood optiek. Een normale glazen lens filtert infrarood straling. Daarnaast is er een detector aanwezig die in staat is de golflengte te analyseren. Het resultaat is een thermogram, dat is een visuele weergave van de temperaturen die worden waargenomen.

Kijken met kleuren

Thermografische beelden kennen de meeste mensen van films. Lage temperaturen worden doorgaans als blauw weergegeven, warme kleuren zijn lichter van kleur, van rood naar oranje, geel en wit. Naast kleur zijn er andere parameters af te lezen waaronder de emissie, de luchtvochtigheid en het camera type. Thermografie wordt vaak toegepast in de industrie, de bouw en elektrotechnische toepassingen. Het kan ook ingezet worden om lekken op te sporen die op andere wijze onzichtbaar zijn.

Thermografie voor loodgieters

Wanneer er lekken in een woning aanwezig zijn is de bron niet altijd met het blote oog zichtbaar. De gespecialiseerde loodgieter kan verschillende hulpmiddelen inzetten om “achter de wand” te kijken. Dit kan met vochtmeters, op basis van geluid en in dit geval met een speciale infrarood camera. Wanneer vochtplekken worden geconstateerd kan dit een teken zijn van lekken en vochtophopingen die al langere tijd bestaan. Neem in geval van vocht in huis contact op met de specialist voor een controle.