Gasleiding aanleggen? Let hier op

Heeft u een opdracht voor ons of heeft u een vraag?

Vul uw gegevens in voor een vrijblijvende offerte.


Ja, ik accepteer de privacy policy.


Een gasleiding aanleggen is een vak apart. Of het nu om nieuwbouw of vervanging van oude leidingen gaat, het is een klus die zorgvuldig uitgevoerd dient te worden. Gas is immers een gevaarlijk goedje, zoals u ook in dit artikel van ons kunt lezen. Toch kan een handige doe-het-zelver deze klus aan. Wij hebben hiervoor een aantal handige tips voor u.

Handige tips voor gasleiding aanleggen

Zoals gezegd is het aanleggen van een gasleiding een vak apart. Mocht u dit toch zelf willen doen, besef u dan goed, dat kennis en ervaring belangrijk zijn voor een klus als deze. Ook dient u te weten dat u enkel mag werken vanaf de gasmeter, alles ervoor is eigendom van de gasleverancier. Neem bij dit soort klussen het zekere voor het onzekere en schakel bij twijfel altijd een vakspecialist zoals bijvoorbeeld E&B Loodgieters in!

Materiaal

Voor gasleidingen in huis kan gebruik worden gemaakt van verschillende materialen. Voor de doe-het-zelver is het echter raadzaam om roodkoperen leidingen met een diameter van 15 mm te gebruiken, aangezien u waarschijnlijk niet beschikt over gespecialiseerd gereedschap. Bij een cv-ketel is dit doorgaans 22 mm. Om leidingen te verbinden heeft u verbindingsstukken nodig, deze kunnen gekneld of gesoldeerd worden. Gebruik enkel verbindingsstukken met een keurmerk! Laat u hier eventueel over inlichten bij de bouwmarkt. Leidingen die onder een vloer of door een muur komen te lopen, dienen beschermd te worden door een zogenaamde pvc-mantel. Tot slot dienen de leidingen met zadelstukken elke 40 cm bevestigd te worden, zodat er nergens spanning op de leiding komt te staan.

Extra tips

  • Controleer na het aanleggen van de gasleiding of deze lekvrij is. U kunt dit doen door op de koppelingen en de verbindingen een mengsel van water een afwasmiddel te smeren. In geval van een lekkage zullen er luchtbelletjes ontstaan.
  • Draai in geval van lekkage meteen de hoofdkraan dicht, alvorens u iets anders doet.
  • Let erop dat u bij het aansluiten van een gasfornuis, de rubberen slang van het fornuis niet te dicht achter het fornuis laat lopen. Het kan er namelijk erg warm worden en dit kan gevaarlijk zijn!
  • Als u twijfelt over de veiligheid van uw aangelegde leiding, schakel dan alsnog een vakman in om het te controleren. Gas is nu eenmaal te gevaarlijk om risico mee te lopen.

Gasleiding laten leggen

Mocht u besluiten de aanlegging van de gasleiding toch liever aan een vakman over te laten, dan kan E&B Loodgieters u hier mee helpen. Via deze link kunt u bij ons een vrijblijvende offerte aanvragen of bel ons rechtstreeks op 0252 700 266 .