Gaslek in huis

Heeft u een opdracht voor ons of heeft u een vraag?

Vul uw gegevens in voor een vrijblijvende offerte.






Ja, ik accepteer de privacy policy.


Gaslek in huis! Dit is wat je moet doen:

Er zijn in Nederland naar schatting honderdduizenden woningen met een verouderde of zelfs lekke gasleiding. Jaarlijks sterven er gemiddeld 2 mensen door een aardgasexplosie als gevolg van een gaslek. Het is dus verstandig om te weten, wat u moet doen in geval van een gaslek. E&B Loodgieters heeft daarom wat zaken voor u op een rijtje gezet.

Waarom is een gaslek gevaarlijk?

De reden waarom (aard)gas zo gevaarlijk is, is meteen de reden waarom we het voor tal van zaken in huis gebruiken; het brandt namelijk ontzettend makkelijk. Een ruimte gevuld met gas, kan bij een zeer klein vonkje al ontaarden in een brand of erger nog, een gasexplosie. Daarnaast is het ook nog eens verstikkend, aangezien gas zuurstof verdrijft.

Zo controleer je of je een gaslek hebt:

Van nature is aardgas geurloos en daarom is er een opvallende geurstof aan toegevoegd. Op die manier kunnen we dus ruiken als we met een gaslek te maken. Er is echter een uitzonder, namelijk als het gaslek zeer klein is en zich in een goed geventileerde ruimte bevindt. Dan wordt het al moeilijker om het lek waar te nemen. Er is speciale apparatuur voor om dit soort gaslekken te detecteren, maar die heeft u natuurlijk niet in uw bezit. Toch is er een handige manier om een klein gaslek in bijvoorbeeld de slang of koppeling van het gasfornuis op te sporen. U kunt dit namelijk doen met zeepsop. Maak met wat afwasmiddel en water een sopje aan en smeer dit op de slang en/ of koppeling. Als het sop gaat bubbelen, dan weet u dat daar een lek zit. Het is echter raadzaam om bij een groter lek een professional in te schakelen.

Een gaslek, wat nu?

Als u eenmaal geconstateerd heeft, dat u een gaslek heeft, is het zaak om in actie te komen. Om dit goed te doen is het belangrijk om te weten, wat u wel en wat u juist niet moet doen.

Wat WEL te doen:

  • Open ramen en deuren – op die manier krijgt het gas de kans uit de ruimte te ontsnappen. Let hierbij wel op of de betreffende ruimte niet te vol met gas zit, in verband met verstikkingsgevaar!
  • Sluit de hoofdkraan af – deze zit meestal in de meterkast. Door het kraantje haaks op de leiding te draaien, sluit u de gastoevoer af.
  • Ga naar buiten en meld het gaslek – voor de kleinere gaslekken kunt u een loodgieter of het nationale storingsnummer (0800-9009) bellen. Voor een groter lek is het raadzaam om direct 112 te bellen.
  • Waarschuw omwonenden – zeker in geval van een groter gaslek is het raadzaam om uw buren in te lichten, om zo gezamelijk op een veilige afstand op hulp te wachten.

Wat NIET te doen:

  • Gebruik absoluut geen vuur! – dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar in dit soort situaties komt het toch voor dat men dit vergeet.
  • Kijk uit met elektriciteit – ook elektriciteit kan enorm gevaarlijk zijn bij gas. Een vonkje wat veroorzaakt kan worden door een lichtschakelaar, stopcontact, mobiele telefoon en zelfs een zaklantaarn kunnen bij een grotere hoeveelheid gas al een explosie veroorzaken!
  • Ga niet terug naar binnen – eenmaal buiten is het verstandig om niet terug naar binnen te gaan. Blijf buiten en wacht op de hulpdiensten.

Voorkomen van een gaslek

Ondanks dat een gaslek nooit helemaal te voorkomen is, zijn er toch een aantal handelingen die u zelf kunt doen, om de kans aanzienlijk te verkleinen:

  • Controleer jaarlijks de flexibele slang van uw gasfornuis. Dit kunt u eenvoudig doen door de slang te buigen. Begint deze haarscheurtjes te vertonen, vervang hem dan.
  • Vervang de slang van uw gasfornuis uiterlijk na 15 jaar.
  • Controleer ook jaarlijks de gasaansluitingen van fornuis, kachel, cv-installatie of geiser of laat dit doen door een erkende installateur.
  • Sleutel NOOIT zelf aan gasinstallaties, maar laat dit door een erkend installateur doen.

Ook zijn er gasmelders op de markt, die in geval van een gaslek een waarschuwingstoon geven. Hiermee voorkomt u natuurlijk geen gaslek, maar word u wel tijdig gewaarschuwd.

Een gaslek laten repareren

Als u een gaslek heeft, is het natuurlijk zaak om dit zo snel mogelijk te laten repareren. E&B Loodgieters is een erkend installateur, die u hiermee van dienst kan zijn. Kijk hiervoor op onze spoedpagina.