Riool en gezondheid

Heeft u een opdracht voor ons of heeft u een vraag?

Vul uw gegevens in voor een vrijblijvende offerte.


Ja, ik accepteer de privacy policy.


Als dé lekdetectie specialist in de Bollenstreek, Haarlemmermeer en de rest van de Randstad heeft E&B Loodgieters ook veel te maken met lekkages en verstoppingen in de riolering.  Het rioolstelsel is een infrastructuur op zichzelf. Een systeem van buizen – de riolen -, putten en pompen dat afvalwater inzamelt en transporteert. En niet geheel onbelangrijk: het riool is zeer belangrijk voor onze gezondheid.

Zodra riolering niet werkt zoals het hoort, ontdek je wat voor belangrijke bijdrage het riool levert aan hygiëne. Raakt het riool verstopt dan gaat dat vaak gepaard met een stanklucht en kan er door een verstopping niet meer gedoucht worden of naar het toilet worden gegaan. Dan merk je hoe belangrijk het riool voor de dagelijkse gang van zaken in huis is.

Oorsprong van het riool

Heel vroeger had men geen toiletten. Dat werd in de buitenlucht gedaan. Maar op het moment dat mensen meer gingen samenwonen op een plek, in nederzettingen, wilde men iets aan dat open lucht toilet doen. Het werd er namelijk niet frisser op. Er moest iets worden bedacht om die behoeften en de luchtjes af te voeren. Hier ontstond het idee voor het aanleggen van een riool. Waren het in het begin van de middeleeuwen nog  voornamelijk open rioolsystemen, aan het einde werden deze overkapt om de stank te verminderen.

Riool en gezondheid

Ziekte-uitbraken en epidemieën in de 19e eeuw noodzaakten tot nog betere hygiënemaatregelen. Riool en gezondheid bleken nauw samen te hangen. Het rioolsysteem uit deze vroegere tijd ligt aan de basis van ons huidige, moderne rioleringssysteem. Dit is niet van de een op de andere dag ontstaan. Het is haast niet voor te stellen, maar 100 jaar geleden waren er nog best wat huizen met poepdozen die handmatig werden geleegd. Stap voor stap werden steeds meer huizen aangesloten op het rioleringssysteem.

Riool is medische doorbraak

Hoewel je er niet zo bij stilstaat misschien, is het rioleringssysteem zoals wij dat nu kennen enorm belangrijk voor onze gezondheid. Het geldt zelfs als de belangrijkste ‘medische’ doorbraak in de afgelopen 200 jaar! Belangrijk dus om daar zorgvuldig mee om te gaan: houd het netjes, voorkom verstoppingen en los lekkages snel en goed op. E&B Loodgieters, uw lekdetectie specialist, staat klaar om te helpen. Bel 0252 700 266 en we komen er aan!