Verstopte gootsteen? Tips over ontstoppen

Heeft u een opdracht voor ons of heeft u een vraag?

Vul uw gegevens in voor een vrijblijvende offerte.


Ja, ik accepteer de privacy policy.


Een verstopte gootsteen is goed te voorkomen, zoals we al hebben aangegeven in dit artikel. Toch bestaat er natuurlijk altijd de kans dat een gootsteen verstopt raakt. Vaak is dit eenvoudig zelf op te lossen en daarom geven we hier een aantal tips hoe je het best een afvoer kan ontstoppen.

Oorzaken van een verstopte gootsteen

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een verstopte gootsteen. Zo kan bijvoorbeeld een verstopping in de keuken veroorzaakt zijn door een afwasmachine. De meeste afwasmachines gaan zuinig om met water en daarom kan er wel eens een ophoping ontstaan van vet en zeepresten. In de badkamer zijn het vaak haren en resten van gel die de verstopping hebben veroorzaakt. Soms zit de verstopping gelijk in het afvoerputje zelf, maar het kan natuurlijk ook verder op in de buis zitten.

Tips om een afvoer te ontstoppen

  • verstopte gootsteenOntstopper – Probeer de verstopping eerst te verhelpen met een ontstopper. Om dit goed te doen, dient u de overloop af te dichten, zodat de ontstopper goed vacuüm trekt. Zorg dat er wat water in de gootsteen staat, zodat het zuignap effect versterkt wordt. Plaats de ontstopper over het afvoerputje en maak een paar stevige, pompende bewegingen. Controleer vervolgens of het water weg loopt.
  • Sifon schoonmaken – De volgende stap is het schoonmaken van de sifon. Plaats een lege emmer op een dweil of handdoek onder de sifon. Schroef met een waterpomptang de sifon los en maak deze helemaal leeg. reinig de sifon en de leiding tussen de afvoer en sifon. Schroef het geheel weer in elkaar en controleer of het water weer wegloopt.
  • Ontstoppingsmiddel – Er zijn verschillende ontstoppingsmiddelen op de markt, waarmee opgekropt vuil opgelost kan worden. Door simpelweg het middel in de afvoer te gieten, deze in te laten werken (de precieze gebruiksaanwijzing verschilt per middel, maar deze staat op de verpakking) en er heet water door te gieten, wil het probleem nog wel eens verholpen mee zijn. Deze middelen zijn echter chemisch en vaak dus belastend voor het milieu. Ook is het inademen of aanraking met de huid van deze middelen ongezond. U kunt er ook voor kiezen om een mengsel van baking soda en azijn te gebruiken. Giet een kopje baking soda in de afvoer. Giet er vervolgens een kopje azijn bij. Wees hierbij wel voorzichtig, het mengsel gaat bruisen. Houd uw gezicht er dus niet boven! Laat het mengsel ongeveer een kwartier inwerken en giet er vervolgens kokend water over. Controleer of de afvoer vrij is.
  • De ontstoppingsveer – Als na het schoonmaken van de sifon de afvoer nog steeds verstopt zit, betekent dit dat het probleem verderop in de leiding zit. Is de verstopping na het toedienen van een ontstoppingsmiddel nog altijd niet opgelost, kunt u nog proberen de leiding vrij te maken met een zogenaamde ontstoppingsveer. Gebruik voor de afvoer van een gootsteen een dunne veer, aangezien de leidingen een kleine diameter hebben. Draai de sifon los en voer de ontstoppingsveer zover mogelijk de leiding in, tot dat u niet verder kunt. Probeer de verstopping te doorbreken, door de veer heen en weer te bewegen. Ook kunt u de veer aan het handvat draaien, zodat de veer in de prop gedraaid wordt, beweeg vervolgens de veer heen en weer om de prop vuil te breken.

verstopte gootsteenMocht ook deze methode de verstopping niet verhelpen, dan heeft u een hardnekkige verstopping en is het raadzaam een loodgieter in te schakelen. E&B Loodgieters heeft vakkundig personeel en professioneel gereedschap, om uw verstopping snel te verhelpen. Kijk voor meer informatie op onze spoedpagina.