WC verstopt? Zo lost u het op

Heeft u een opdracht voor ons of heeft u een vraag?

Vul uw gegevens in voor een vrijblijvende offerte.


Ja, ik accepteer de privacy policy.


Het overkomt iedereen een keer; je trekt de wc door, u hoort borrelende geluiden en het water loopt tot aan de rand. Het is enorm vervelend wanneer de wc verstopt is. Toch kan het soms heel eenvoudig door u zelf opgelost worden. Hieronder geven we een aantal tips om u hiermee te helpen.

Wat te doen als de WC verstopt is

Zoals gezegd kunt u voor dat u besluit een loodgieter te bellen natuurlijk eerst zelf kijken of het probleem op te lossen is. Soms zit er gewoon een prop van wc-papier klem en kunt u deze zelf verwijderen. Als het probleem wat ingewikkelder is, kunt u altijd nog een loodgieter bellen.

Zelf ontstoppen

WC verstoptVoordat u de tips hieronder gaat proberen, haalt u zoveel mogelijk water uit de wc-pot. Sluit de watertoevoer af, zodat er niet nog meer water in de pot komt. Ook is het verstandig om de ventilator aan te zetten of indien mogelijk een raam open te zetten. Wanneer de wc verstopt is, kan dit namelijk een nare geur veroorzaken.

  1. Handmatig – Neem een paar rubberen huishoudhandschoenen (het liefst zo lang mogelijk) en probeer met u hand te voelen of er iets in de wc-pot klem zit. Soms zit er een opgehoopte  prop wc-papier klem en kunt u deze makkelijk handmatig verwijderen.
  2. Plopper – Als stap 1 niet geholpen heeft, zit de verstopping waarschijnlijk iets dieper. Neem een ouderwetse plopper en probeer hiermee de verstopping te verhelpen. Zorg dat de plopper groot genoeg is om het gat van de wc volledig af te sluiten. Zet de zuignap van de  plopper op het gat en duw de steel omlaag. Hiermee creëert u een vacuüm en kan de prop los schieten.
  3. Ontstoppingsveer – Als de plopper geen effect heeft gehad, kunt u het proberen met een zogenaamde ontstoppingsveer. Deze veer is flexibel, waardoor u hem vrij ver in de zwanenhals kan duwen. Duw de veer zover mogelijk in het gat van de wc-pot totdat u voelt dat u bij de verstopping bent aangekomen. Probeer door middel van draaibewegingen de prop weg te duwen.
  4. Tuinslang – Als ook de ontstoppingsveer geen effect heeft gehad, kunt als laatste poging nog proberen met een tuinslang de leiding vrij te spuiten. Let er wel op dat dit een waterballet kan opleveren. Sluit de tuinslang aan op een kraan. Voer het andere eind van de slang het gat van de toiletpot in. Dek het gat eventueel af met wat oude lappen. Houd de slang stevig vast en vraag iemand om de kraan helemaal open te draaien. Laat de kraan weer dichtdraaien en controleer of de verstopping verholpen is.

Laten ontstoppen

Als na het volgen van de 4 stappen hierboven het probleem nog niet verholpen is, is het raadzaam een loodgieter in te schakelen. E&B Loodgieters helpt u graag en snel uit de brand. Om contact met ons op te nemen, verwijzen wij u naar onze contactpagina of bel direct 0252 700 266.